Истина ли е, че биодизела е по-екологичен от дизеловото гориво?

Преди известно време защитниците на природата започнаха да прокламират използването на биодизел в автомобилите, като един много по-екологичен начин за задвижване на автомобилите с дизелови двигатели. Този вид гориво може да се използва от всички автомобили произведени след 2000 година, а с малки модификации, то е подходящо и за превозните средства с дата на производство след 1991 година. Дали обаче това дизелово гориво е толкова екологично, колкото е представено и какви качества притежава то? Ще потърсим малко повече информация в Dieselor.com.

Все повече компании и частни лица се насочват по-скоро към традиционните източници на гориво, като това се дължи и отчасти на сериозните критики, на които бяха подложени възобновяемата енергия и био горивата. Изненадващо, голяма част от критиките дойде от някои убедени еколози, които твърдят, че ползите за околната среда от използването на биодизел е незначителна, в сравнение с другите горива.

Основа за тревогите на еколозите е все по-увеличеното търсене на соя, тъй като маслото добивано от нея е най-често използваният източник за производството на биодизел. Това директно оказва влияние на пазара и измества пресечната точка на търсенето и предлагането, с което според пазарните механизми води и до рязко повишаване на цените на тази суровина. Но това не е най-големият проблем. По-сериозно в случая е, че за повишеното търсене се налага да се търсят нови и нови площи за отглеждането на соя, сорго и други растения, от които се добива биодизел, а при липсата на такива свободни площи се налага изсичането на гори, за да се създадат. Природозащитниците смятат, че щетите причинени от масовата сеч на горите са доста по-сериозни, от колкото тези, получени от използването на традиционното дизелово гориво.

От друга страна, привържениците на биодизела твърдят, че това е горивото на бъдещето. С изключение на въпроса на производството, биодизелът е много по-щадящ околната среда пред обикновеното дизелово гориво, в пряко сравнение. Неговите нива на вредни емисии са по-ниски, а изгарянето му не е толкова токсично. В случай на разлив, щетите върху природата са в пъти по-малки, тъй като биомасата се разгражда много по-бързо, отколкото дизеловото гориво, получено като вторичен продукт от суровия петрол.

В опит да се справят с недостигът на соя и другите растения за производството, някои производители на биодизел преминават към използването на рециклирани растителни масла от фритюрниците на ресторантите. Това е по-скъп метод на производство, но това е начинът за предпазване на околната среда.

Този спор, дали биодизелът е екологичен не е нов и постоянно възникват нови въпроси, преди още да са намерени отговори на старите. И двете „воюващи“ страни имат силни аргументи и стабилни опорни точки, които да сложат на масата. Гледа се под различен ъгъл на въздействието на биодизелът върху селското стопанство, индустрията и всички други сфери, в които се използва. Текущите тенденции са за използването на комбинация от биодизел и обикновеното дизелово гориво, за да се вземат техните плюсове, тъй като все още се вижда, че горивото от биомаса все още не е достигнало до такова ниво, че да може да бъде настояща алтернатива. А за бъдещето...

Използвани данни и информация за видовете дизелово гориво - http://dieselor.com/index.php?q=page//dizelovo_gorivo

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в национален парк Централен Балкан
 • Коментар: Правим си заслужен аквичоп, понеже вече сме на територията на национален парк "Централен Балкан". Красивите гледки следват една след друга. Фотографа прегрява, но спомените остават ;)
 • Акведукта
 • Коментар: Римският акведукт от аквичоп в Истанбул преди няколко години. Колоните се отразяват във водата. Поради тъмнината, снимката е направена с продължителна експонация.
 • Колумб_10
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • аквичоп в габрово изглед
 • Коментар: Изглед от Аквичоп в Габрово: Спортната зала, блоковете "Здравец" и "Дунав 1".
 • Водопада на Еменски каньон
 • Коментар: Водопада на Еменски каньон от аквичоп там.
 • Аквичоп пейзаж
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп към хижа Рай.
Нагоре