Как да използвате контактори за мотор с постоянни магнити?

Контакторите са специални релета, които се използват, за да контролират електромоторите. В зависимост от разновидността им, те са предназначени да се справят със 100 ампера или по-високи от тези нива. Комутационните апарати се използват, за да включват и изключват големия постоянен магнит, който се намира в мотора, когато това е необходимо. Включването на контакторите в обратна посока може да намери наистина много приложения в промишлеността. Те се използват много често на поточна линия, когато тя трябва да бъде върната назад. Как се извършва тази операция зависи предимно от дизайна на контакторите.

Списък с инструменти

Това е операция, която изисква от вас да имате някои специфични инструменти. Уверете се, че имате всичко необходимо, преди да започнете работа. Естествено вие ще се нуждаете от контактори. Освен това се погрижете да си набавите електрически кабел, отвертка, метални скоби. Ще има нужда да отрежете и кабелите, затова намерете и нож, който е пригоден за тази цел.

Начин на действие

На първо място трябва да изключите захранването на системата. Така ще бъдете в безопасност, а освен това няма шанс контакторите и моторът да се повредят. Проверете инструкциите на своите комутационни апарати, за да разберете как да ги накарате да заработят на заден ход. Разнообразните модели изискват различни действия, за да заработят на обратно.

Проверете контакторите, за да се види дали има терминали за заден ход. В случай, че няма, не се притеснявайте, това може да се поправи с няколко прости стъпки. Единият вариант е да обърнете клемите на контакторите. Другият е да обърнете изходните терминали. В никакъв случай обаче не си мислете да направите и двете едновременно.

Размяната

Да речем, че контакторите имат терминал "A" и терминал "B" за изводи. Те захранват съответно черните и белите проводници на мотора. Можете да обърнете посоката на работа на контакторите, като използвате само отвертка. Прекъснете връзката между терминал „А” и черния кабел, направете същото с „B” и белия кабел. Сега ги свържете обратно, за да заработят комутационните апарати в желаната от вас посока. Свържете терминал „В” с черния кабел, а терминал „А” с белия проводник.

В случай, че контакторите, които използвате, имат възможност за обръщане, която да е предвидено фабрично, можете да пропуснете тази стъпка. Всичко зависи от дизайна и производителя на моделите, които използвате.

Тази стъпка е задължителна, без значение какъв е дизайнът на вашите контактори. Изрежете достатъчно дълга жица, за да достигнете до двата терминала, които искате да размените. Свържете тази жица с двата терминала на комутационните апарати.

Двойна проверка

Идва моментът, в който отново да проверите по инструкциите на производителя. Това непременно трябва да се направи, преди да проведете теста на контакторите. В случай, че не са свързани правилно, включването им към захранването може да ги повреди сериозно. Знаете, че, когато част от системата на контакторите е повредена, не могат да се сменят само частите, а се налага пълна подмяна.

Отново проверете дали кабелите са свързани правилно. Затегнете добре мястото, където правят контакт, за да се уверите, че системата ще работи добре.

Включете захранването отново и проведете тест на контакторите. В случай, че всичко работи по план, можете да започнете да използвате системата. Ако обаче има нещо нередно, не губете време, а се свържете с професионалист.

Снимки от аквичоп

 • Водопада на Еменски каньон
 • Коментар: Водопада на Еменски каньон от аквичоп там.
 • реката-на-водопада_9
 • Коментар: Хотнишки водопад - реката преди водопада.
 • сграда_24
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - още една от известните сгради
 • Янтра от високо
 • Коментар: Пейзаж от хълмовете край Янтра. Място за аквичоп и туризъм в дебрите на балкана.
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: По път за аквичоп във Фаррера
 • Магическите фонтани
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - още един кадър.
Нагоре