Собственици на местни бизнеси – Защитете своя домейн!

Всеки местен бизнес трябва да има сайт, а в този уебсайт, трябва да има уникално име на домейн, което представя по най-добрия начин бизнеса на собственика. Говорим за URL-то, което всеки потребител изписва в адресната лента на интернет браузъра си и което го препраща на началната страница на съответния сайт. Така всички асоциират наименованието с бизнеса, който стои зад него.

Запазете си име на домейн незабавно

Ако имате местен бизнес, дори ако това е малка локална фирма, тя може да изглежда много непрофесионално, ако името на домейна на сайта й не отразява наименованието на самия бизнес и неговото естество. Ако сте нов в тази тема, на първо място за вас ще излезнат имената на домейн регистратори като Godaddy, където можете да видите и проверите за наличието на наименованието, което искате, както и да го закупите. Ако не сте съвсем готови все още да публикувате сайта си, поне можете да бъдете сигурни, че сте собственик на името на домейна и никой друг няма да може да го използва. Ако сте избрали да наемете експерт, който да проектира и оптимизира вашия сайт, тогава най-вероятно ще ви бъде предложена някоя от тези услуги за вписването на наименованието.

Закупете всички разширения.

Предпочитанието на повечето фирми е да притежават .com версията на домейна, и това е наистина добра идея. Разширенията .net и .org са също добра идея, защото, ако притежавате и тях, други няма да могат да създадат имена, които да са същите като вашите, но с тези други окончания. Имената на домейни са сравнително евтини (по-малко от $ 10 на година), така че цената не може да бъде фактор, а и си струва. Ако .com версията на вашето наименование не е на разположение, тогава можете да изберете направо едно от другите разширения, които са налични, или да помислите за друго име на домейна, което да изглежда подходящо.

Купете името за година или повече

Това е много важно. Нека ви цитираме една история, която е истински пример защо ви казваме така:

"Направих грешката да оставя регистрацията на наименованието ми да изтече, без да го осъзная навреме. Разбрах за този факт, когато изведнъж спрях да получавам имейли, свързани с домейна. Когато проверих, се оказа, че автоматичното подновяване не се осъществява, защото кредитната ми карта е с изтекъл срок. Бях информиран, че ще ми струва $ 100, за да "възстановя" името на домейна си, тъй като е изтекъл и е бил поставен обратно в системния регистър. Единствените ми две опции бяха да платя тези $100, за да спася името, или да рискувам и да изчакам 30-те дни, след които то ще е отново на разположение в интернет пространството на стандартната цена от $10. Но рискувах през това време някой друг да го грабне, или да го използва, като се опита да ме таксува каквато си цена реши за него. Очевидно е, че реших да платя таксата от $100 и запазих домейна си за няколко години напред. Но си научих урока: Аз няма вече да купувам домейни на годишна база, а за много по-дълъг период занапред!“

Нека отново повторим - наименованията не са толкова скъпи, така че си ги запазвайте за продължителност от най-малко 5 години. Така ще бъдете сигурни, че няма да достигнете до проблемите с автоматичното подновяване. Повечето компании ви изпращат напомняне преди изтичането на срока на регистрация, но вие не бихте искали да рискувате.

Също така трябва да знаете, че съществуват и хора, които гледат на кои използвани домейни предстои да им изтече регистрацията, за да могат да ги грабнат веднага и да се опитат да ги продадат след това за 500 - 1 000$. Те знаят, че има достатъчно отчаяни собственици, които са готови да платят толкова пари, за да си запазят името.

В крайна сметка вие искате уникално име на домейн и искате да го защитите, така че да не рискувате да го загубите за в бъдеще. Вашият URL е първото впечатление, което правите в интернет пространството. Затова то трябва да отразява вашия бизнес. Ето защо е редно да го запазите за възможно най-дълго време.

Снимки от аквичоп

 • Колумб_10
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • Дряновският манастир от високо
 • Коментар: Снимка на дряновския манастир от аквичоп до там и обратно. Снимката е направена от екопътеката, която минава по скалите над манастира.
 • Аквичоп до Тарагона - кеят
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - кеят
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_1
 • Коментар: Водопад Кадемлийско пръскало от аквичоп в Стара планина. Въпреки летният сезон, водобада беше доста пълноводен.
 • Аквичоп до входа на крепоста
 • Коментар: Входа на крепостта, сега е вход за музеят.
 • Красива зала
 • Коментар: Аквичоп в Истанбул и снимка на много красива зала в Долмабахче сарай.
Нагоре