Видове камини

Камината, точно както в миналите десетилетия, и сега придава комфорт, хармония, удобство, стил и уют. Тя е не просто желание на този, който постоянно планира по какъв начин да подобри и обнови жилището си, а нерядко означава много повече неща като изтънченост, лукс, положение. Безспорен е факта, че един дом, в който присъства камина е обгърнат от един невидим воал от топлина и уют.

В миналото хората са изграждали вътрешни камини, които са били обикновени огнища в центъра на стаята. Но този подход не е бил особено успешен, понеже често камините отделят излишен дим.

Чак в четиринайсти век в Европа се създават камини, приближени до външна стена. Те били свързани с комини. В наши дни методите за изграждане, монтаж и експлоатация на камини са толкова модернизирани, че има такива, които действат без нуждата от комин.

Ако нямате камина в вкъщи, но ви се иска скоро да обзаведете дома си с една хубава и модерна камина, е добре да проучите най-известните видове камини. Не всеки вид камина работи по подобен начин и има известни различия. Камините се категоризират като:

Камини на дърва - те имат коминно тяло. Предназначението му е да маха пушека извън къщата. Камините са изработени ръчно, но съществуват и голям брой готови модели. При изработените на ръка камини е типично поставянето на огнеупорни тухли, а при готовите модели налице е метална конструкция. Съвременните камини се нуждаят от по-сериозна поддръжка, но въпреки това са едни от най-предпочитаните от хората способи за отопление заради уюта и красотата, които внасят в интериора. При действащите на дърва камини се слагат врати от огнеупорно стъкло и това допринася за стопиране на искрите, пушека и неочакваните пожари.

Газови камини - тези видове камини работят с пропан или природен газ. Тези камини може да са със или без комин. Улеснението с моделите без комин е, че монтирането им може да стане на всякакви места, даже и да няма баджа. При моделите с комин е задължително да има такъв или подобна вентилационна шахта към външна стена. Предимството с газовите камини е бързия начин на стартиране, което става чрез копче. Освен това този тип камини не замърсяват въздуха. Тези камини са перфектни имитации на камините с дърва. За целта в горивната камера се поставят керамични детайли, които приличат на реалните дървета.

Снимки от аквичоп

 • Пейзаж до Кадемслийското пръскало
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп до водопада Кадемлийско пръскало. Водопада остава зад нас, а някъде зад хълмовете се намира връх Ботев. Стръмничко е нали? :)
 • Връх Ботев
 • Коментар: Снимка на връх Ботев от аквичоп до хижа Триглав. Снимката е направена от скалите над хижа Триглав от разходката до едноименият връх.
 • Аквичоп на Етъра
 • Коментар: аквичоп в етнографски музей на открито "Етър". Стара архитектура, запазени и пресъздадени обичаи и занаяти от миналото.
 • Изглед на околностна_4
 • Коментар: Изглед на околностна - Хотнишки водопад, снимка над водопада.
 • в-парка_21
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - в парка
 • реката-на-водопада_9
 • Коментар: Хотнишки водопад - реката преди водопада.
Нагоре