Разходи за първоначалното включване на СОТ

Когато решим да сложим СОТ в дома си, и особено ако не сме ползвали тази услуга преди, нормално е да търсим и да прибегнем до най-изгодната оферта за нас. Изборът може да бъде малко по-труден, понеже всички фирми предлагат „най-добрите” условия и всички притежават лиценз за работата си, което означава, че знаят какво правят.

Офертите, които фирмите предлагат, са резултат от няколко задължителни елемента: такса включване, монтиране на охранителната техника, месечна абонаментна такса, сигнално охранителна система.

Обикновено месечната такса е от 20 до 30 лв а за физически лица, и 40 лв за юридически лица (фирми), когато става въпрос за охрана на офиси. Има фирми, чиито изисквания включват предплащане за няколко месеца напред. Други не държат на това, но пък предлагат прилични отстъпки, ако предплатите.

Ако преди сте имали монтирана СОТ и вече сте си изградили охранителна система, може да спестите малко средства, тъй като няма да се наложи да закупувате нова такава. В противен случай, закупуването на алармената централа е задължително.

Монтирането на охранителната система също се заплаща, а това вдига цената й като цяло. Комплексната цена по цялостния първоначален монтаж на СОТ се изчислява на база цена на самата охранителна система, такса за монтажа й, и такса за включване. Това прави първоначалната инвестиция за СОТ не много малка, но пък за сметка на това има конкуренция в този бранш, и преди да направите своя краен избор, може да разглеждате и сравнявате офертите на различни фирми.

И запомнете – не гледайте само първоначалната цена за покупка, монтаж и включване на СОТ. Имайте предвид и месечните такси, тъй като може да има подвеждащи оферти – ниска първоначална такса с висока месечна такава, което на практика излиза, че Вие си плащате абсолютно всичко, само че не на веднъж, а постепенно чрез месечните такси.

Различните компании предлагат различни промоции, като безплатна техника при включване за определено време, безплатно монтиране при покупка на охранителна техника, ползване на охранителна техника под наем, вместо купуването й, безплатно включване при наличието на вече монтирана сигнално-охранителна система и т.н. Офертата на Боду СОД с безплатна техника беше и с най-ниската месечна такса, която успях да намеря, така че в момента наистина си заслужава включване към тях.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп на Хотнишки водопад_7
 • Коментар: Аквичоп на Хотнишки водопад - снимка от високо
 • по пътят ни нагоре
 • Коментар: Пейзажи от аквичоп към връх Ботев. Някъде по пътят ни нагоре
 • Далечен хълм от аквичоп
 • Коментар: Снимка на хълма над железопътната линия на Дряновски манастир. Аквичоп на манастира и екопътеката.
 • Зелена прелест от аквичоп до Триглав
 • Коментар: Зелен килим се стели пред нас и нагоре, а най-отгоре скалист връх :)
  Незабравими мигове от аквичопа ни до Триглав.
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: По път за аквичоп във Фаррера
 • Никополис ад Иструм_3
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм - елемент от архитектурата
Нагоре