Онлайн репутацията играе основна роля в модерния бизнес

Управлението на репутацията в Интернет става все по-важна задача за бизнеса, а дори за личности, които работят на свободна практика. Във времената на постоянна свързаност със смартфони и компютри, на голяма част от хората вече е навик щом чуят нещо непознато, да го „чукнат в Гугъл”.

И ако това нещо е вашият бизнес или име, резултатите от търсене в Google ще бъдат първият досег на проявяващият интерес към него. Ако информацията в търсачката говори положително за бизнеса ви, клиентът е доста по-вероятно, ако се нуждае от продукта или услугата ви, да избере вас. Това е един вид реклама, в по-добрия за вас случай.

Ако обаче информацията, на която се натъква търсещият, говори лошо за личността ви, например, много е възможно в банката да ви откажат кредит, работодателят да не ви наеме, клиентът – да не си купи от вас.

Представете си колко хора дневно ползват услугите на търсачките и умножете търсенията... Разбирате ли вече защо да поддържате своята онлайн репутация е нещо от изключителна важност за вашия бизнес?

„Но аз съм почтен човек с изрядна фирма, защо ми е на мен?”

Доста често при работата ни се сблъскваме с подобни случаи. Честни хора с честен бизнес се свързват с нас, защото са нагло и анонимно оплюти в нета – може би от конкуренцията. Психолозите наблюдават и една закономерност при потребителите: когато са доволни от продукта или услугата, едва 10% похвалват същата пред приятели. Когато обаче са недоволни, процентите скачат между 30-50%! Много е възможно да сте една наистина сериозна и държаща на клиентите си фирма. Но ако досега не сте хвърляли поглед на резултатите от търсене в Гугъл за вашето име, да се окаже, че вместо да ви хвалят доволни клиенти в нета, са ви оплюли броените, при които сте допуснали някаква, макар и минимална грешка, което просто „се случва”...

А това вече е ПР катастрофа!

Ще ви отнеме много енергия, усилия и ресурси да оборите т.н. „интернет тролове”. Проблемът е, че (особено в България) по подразбиране останалите пишещи са на страната на потребителя, колкото и абсурдни да са писанията му, а не на организацията. А в крайна сметка, ако не сте единствената фирма в бранша на пазара, бъдещият ви клиент няма да си направи дълбоко проучване, за това кой наистина е правият в спора.

Ние от ORM предлагаме услугата Управление на онлайн репутация на фирми, продукти, услуги и личности. Ако имате някакви въпроси относно нея, ще се радваме да отговорим.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп-хотница_8
 • Коментар: Хотнишки водопад - околностите на водопада, от високо.
 • Аквичоп в крепоста
 • Коментар: В коридорите на крепоста, вляво се вижда вътрешна градина на крепоста. На път за стълбичките на кулата...
 • Аквичоп на Хотнишки водопад_7
 • Коментар: Аквичоп на Хотнишки водопад - снимка от високо
 • Аквичоп отново в библиотеката
 • Коментар: Отново акчиоп в библиотеката на Лерида.
 • Водопада на Еменски каньон
 • Коментар: Водопада на Еменски каньон от аквичоп там.
 • Фарера
 • Коментар: Пристигане във Фаррера и начало на аквичоп
Нагоре