Аквичоп.com - Джобен календар 2012 - част 2

календар 2012Продължение с част 2 на видео урока от Аквичоп.com как сами да си направим джобен календар за 2012 година. Тази част проследява промяна на предварително направен календариум за 2012 година. Работни файлове можете да изтеглите по-долу в урока. Календара в работните файлове е направен със знания от предишен урок, с програмата CorelDRAW.

Продължителност на видео урока: 2:47 минути.

1. Отворил съм файлът, който е даден за изтегляне, и предварително съм направил.

2. Променям стъпката на отместване на 70 милиметра. Така, когато е селектиран обект, и щракна стрелка от клавиатурата веднъж, той ще се премести в дадената посока със 70 милиметра.

3. Селектирам текстовете от календариума, те са в група, и ги местя с една стъпка нагоре. Ползвам стрелка нагоре от клавиатурата.

4. Избирам от менюто View --> Simple Wireframe и така минавам в режим на контури. Забележете, че под месеците се показват правоъгълници, които сега са без запълване и затова не се виждаха.

5. Отмествам всички елементи без подложните правоъгълници, които ще оцветим и така календариума ще придобие друг вид. Пътво отмествам един помоще правоъгълник с размери 80 х 50 милиметра, който ми определя полето в което мога да слагам информация.

Както вече знаете стандартният размер за джобен календар е 90 х 60 милиметра. Добре е да имате поне по 5 милиметра от всяка страна, в която да няма информация, за да не "избяга" след като се отпечата. Това определя и размера на правоъгълника с информацията да е 80 х 50 милиметра.

6. Преминавам в режим Enhanced. Отмествам и линийките, под дните от седмицата.

7. Разгрупирам веднъж подложките. Подложките са групирани по месеци, дни от седмицата и датите, по отделно. В моят случай, бях забравил да групирам дните от седмицата и го правя в последствие.

8. Оцветявам в желани цветове подложките. Групирам всички подложки.

9. Връщам останалата информация обратно надолу, със стрелката.

10. Годината 2012 се оказа под подложките. Изваждам я най-отгоре, като я селектирам и с десен бутон отварям контекстно меню. Избирам Order --> To Front Of Page. Може да експериментирате с оцветяването, както можете и контури да добавите на подложките.

11. Набързо връщам първоначалният вид на календариума, понеже това беше моят избор.

От тук може да изтеглите работни файлове за CorelDRAW версия 9.

Calendar-2012_Corel-9.cdr
Calendar-2012_Corel-9_Crv.cdr

В първия файл, можете да променяте и шрифта и размера на текстовете. Ползван е стандартен шрифт Arial. Вторият файл, текстовете са конвертирани в „криви” и можете само да ги оразмерявате, трансформирате и оцветявате. Експериментирайте на воля. Крайният файл, може да се даде за отпечатване, както на принтер, така и в печатница за офсетов печат.

Google+

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - местен пейзаж
 • Янтра в далечината
 • Коментар: Аквичоп по хълмовете на село Янтра, Област Габрово
 • Катерачи
 • Коментар: Учение на катерачи по време на аквичоп. Близак план на катерачите. А някои само си висят май ;)
 • От високо
 • Коментар: Аквичоп сред облаците, доста е високо. Smile
 • Камбанарията на Дряновски манастир
 • Коментар: Снимка от аквичоп на Дряновски манастир. На изображението е камбанарията, снимана от мостчето в задната част на манастира.
 • аквичоп в Габрово - фонтани
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - фонтаните на площада пред Община Габрово, на заден план "Културният дом".
Нагоре