Аквичоп.com - Джобно календарче 2012 година

Аквичоп.com - джобно календарчеВидео урок от Аквичоп.com как сами да си подготвите джобно календарче за офсетов печат. Урока е разделен на две, за лицевата страна и за задната част с календариума.
В този урок ще покажа как се прави лицевата страна със снимка за фон, добавена 2012 година и слоган, лого или име на фирма. В моят случай добавям името на сайта с урока.

Продължителност на видео урока: 3:04 минути.

1. Създавам нов документ с програмата Photoshop. Документа е с размери 96 х 56 милиметра. Резолюция 300 dpi /точки за инч/ - това е стандартна резолюция за печатни издания. Цветовата схема е CMYK – това е стандартът за отпечатване в печатница.

Стандартният размер за джобно календарче е 90 х 60 милиметра. Добавил съм по 3 милиметра от всяка страна за да може, като се обреже на точния размер да не „светне” бяло поле в някой край на календарчето. В някои печатници прибавката може да бъде и 2 милиметра, или друга.

2. В новия документ слагам чрез влачене от мерителната линия гайдове, с които си бележа полето за рязане. Гайдовете са на 3 милиметра от всяка страна, ако добавките са други, то и отстояното ще е различно.

3. Предварително съм избрал една нощна снимка на Габрово, която ще ползвам за фонова картинка. Чрез влачене с мишката я слагам в документа на календарчето.

4. Свивам снимката до размера на календарчето чрез трансформация, бързи клавиши Ctrl + T, центрирам я в документа.

5. С инструмента за въвеждане на текст, бърз клавиш Т, въвеждам 2012 година.

6. Дубликирам слоят с годината.

7. На долният слой с година, задавам Multiply и ефект Outer Glow – което ефект на сияние. Добавям и бял контур за да се открои от фона годината.

8. На горният слой с годината, който е с бял цвят, задавам прозрачност 20%. Така годината ще има съвсем бледо запълване. Връзвам двата слоя с годината. Трансформирам годината, малко ми се стори малка и затова я увеличавам с Ctrl+T.

9. Въвеждам адреса на сайта в нов слой и задавам прозрачност на 50% за да не е натрапчив. Вие можете да добавите слоган, лого или име на фирмата.

10. Съхрането документа в PSD файлов формат, ако решите да променяте нещо. Аз това не го направих!

11. Записвам файл за печат в TIFF файлов формат, от меню File --> Save As…, бързи клавиши Ctrl + Shift + S. Избирам TIFF файлов формат и пиша име на файла. Махам отметката Layers, за да запише календарчето на един слой, всичко обединено, за да няма проблеми при отваряне на файла за печат. Избирам LZW компресия за файла.

С това лицето на джобното календарче за 2012 година е готово. Така направеният файл, можете да го дадете в която и да е печатница, за да Ви го отпечатат. Имайте предвид, че повечето печатници предлагат минимум 300 или 500 броя да отпечатат. Месеците преди нова година, повечето печатници, събират от клиенти календарчета и когато се съберат достатъчно ги отпечатват. Така отпечатани в големи количествата, единичната цена на календарче е по-ниска спрямо печат на принтер.
Следва продължение...

Google+

Снимки от аквичоп

 • Контузен след аквичоп
 • Коментар: На снимката контузен след злополучен аквичоп. Всъщност това е само учение, и докато ги гледахме, останах с впечатление, че много се забавляваха. :)
 • Никополис ад Иструм_5
 • Коментар: Останки от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Вътрешна градина
 • Коментар: Снимка от аквичоп в Лерида. - вътрешна градина на крепоста.
 • Колумб_10
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • Лъв до Босфора
 • Коментар: Статуя на лъв до Босфора, от аквичоп в Истанбул. Лъвът е обграден от цветен килим, а зад него кораб преминава през Босфора.
 • Аквичоп по средата на прехода
 • Коментар: Някъде в ляво зад хълмовете остава и връх Ботев, но сме още ниско за да го видим. Пейзаж от аквичоп по пътя към хижа Триглав.
Нагоре