5 актуални съвета за грижа по маркови маратонки

В сезона на есенни и зимни дни, изборът на нови обувки става по-сложен, а грижата по тях провокира два пъти по-силно интереса. Ето, защо избрахме да насочим вниманието към темата грижа по маркови маратонки. Предвид факта, че в тези месеци от годината всичко съхне по-трудно, а маратонките са обувки, които най-често изискват почистване, се спираме на топ 5 актуални съвета дадени ни от специалистите по маркови стоки.

Как да съхнат – за да изсъхват по-ефективни маратонките след измиване, оставете ги за един ден на проветриви места и там където става течение. Вътре може да попълните с пергаментна хартия или вестник. Това ще помогне да се запази девствената формата на обувката и да се ускори процеса на сушене. Не оставяйте маратонката над отоплителен уред, за да не получите процеп или напукване и унищожаване на кожата.

Един от въпросите, които измъчват модовете през последните години е дали с чорап или без чорап да бъдат носени.

Отговорът е прост: всички обувки, освен ако не са сандали трябва да се носят с чорапи. Дори обувки и маратонки от текстил изискват ходилата свободно да дишат, колкото по-малко пот се отделя от тях, толкова по-рядко ще се налага да ги перете изцяло. От друга страна потта може да доведе до мехури или дразнене на кожата, гъбични заболявания и редица здравословни проблеми. Днес е възможно да се избере чорапи, за да задоволят всички вкусове, включително за много кратко незабележими.

Как да се справим с вмирисването на маратонките – ако сте избрали истински оригинални маратонки, едва ли ще имате този проблем. Ако обаче са ви пробутали реплика или менте маратонки, не се съмнявайте, че рано или късно краката ви ще се вмиришат. За да избегнете този проблем, поставяйте талк около пръстите на краката всеки път, преди да обуете чорап. Проветрявайте обувките след всяко сваляне от краката и изпирайте поне веднъж на 3 седмици. Добре е също така да използвате спрей дезодорант за маратонки. Такива има в специализираните магазини за обувки. Въпреки това, трябва да разберете, че дезодорантите не реанимират, а по-скоро са превантивна мярка. Един път седмично проветрявайте на балкона и стелката, като извадете и измийте, или дори да се опитате да измиете самата маратонка вътре със сапун и четка.

Що се отнася до внимание и съхранение на оригинална маратонка - обувки, предназначени главно за да се носят на път се съхраняват и за транспортиране в куфара. Такъв изисква обувката да се запълни с хартия и да се постави в оригиналната картонена опаковка. Функцията на хартията ще бъде в състояние да се изпълнява и от чорапи, което спестява пространство в багажа при пренасяне.

И за най-накрая запомнете, че избора на оригинални маратонки е незаменима част от ежедневието на всеки себе уважаващ се човек. Правилната грижа е само съпътстващото, което трябва да направите. Вземете своя ексклузивен модел маркови маратонки и се радвайте на комфорта, който доставят на ходилата ви.

Аквичоп.com - Дузина снимки за джобен календар

Аквичоп снимки за джобен календарПонеже в част 2 на видео урока от Аквичоп.com предоставих работните файлове на календариума за 2012 година за програмата CorelDraw, сега предоставям дузина снимки за лицевата страна на календара. Снимките са обработени и вмъкнати във файл за програмата Photoshop на отделни слоеве. Файла е аналогичен на този от първа част на уроците за джобен календар. Размера на работното поле е 96 х 66 милиметра, като е отпуснато по 3 милиметра за обрязване от всяка страна. Този файл е с резолюция 300 dpi /точки за инч/ и е в цветова скала CMYK. Файла може да се ползва както за офсетов печат, така и за печат на принтер. В работния файл има и годината 2012 с добавен ефект. Ето и какви са избраните от мен снимки за джобен календар, можете да ги видите и във видеото по-долу.

Продължителност на видео урока: 1:21 минути.

1. Двата моста в Габрово. Тази снимка е печелила награда във фотоконкурс.

2. Нощна снимка на Габрово. Заснета е през 2006 година, също е печелила награда във фотоконкурс.

3. Паметника Шипка на връх Свети Никола.

4. Църквата в село Янтра, Велико Търновско. Тази снимка е пускана като джобен календар преди години.

5. Планински пейзаж, в близост до хижа Рай и връх Ботев.

6. Цветен пейзаж от Соколски манастир до Габрово.

7. Пролет в Боженци. Нацъфтели дървета и цветя.

8. Пейзаж от Атина – Гърция. От празничен аквичоп. ;)

9. Босфора, пейзаж от Истанбул, по време на аквичоп в Турция.

10. Нощна снимка на катедрала в Сарагоса – Испания.

11. Скали и море в Кадакеш – Испания.

12. Пейзаж от парк в Барселона – Испания.

От тук може да изтеглите подбраните снимки в работен файл за Photoshop.

Файлът вече НЕ е наличен. Благодаря за разбирането

Google+

Аквичоп.com - Джобен календар 2012 - част 2

календар 2012Продължение с част 2 на видео урока от Аквичоп.com как сами да си направим джобен календар за 2012 година. Тази част проследява промяна на предварително направен календариум за 2012 година. Работни файлове можете да изтеглите по-долу в урока. Календара в работните файлове е направен със знания от предишен урок, с програмата CorelDRAW.

Продължителност на видео урока: 2:47 минути.

1. Отворил съм файлът, който е даден за изтегляне, и предварително съм направил.

2. Променям стъпката на отместване на 70 милиметра. Така, когато е селектиран обект, и щракна стрелка от клавиатурата веднъж, той ще се премести в дадената посока със 70 милиметра.

3. Селектирам текстовете от календариума, те са в група, и ги местя с една стъпка нагоре. Ползвам стрелка нагоре от клавиатурата.

4. Избирам от менюто View --> Simple Wireframe и така минавам в режим на контури. Забележете, че под месеците се показват правоъгълници, които сега са без запълване и затова не се виждаха.

5. Отмествам всички елементи без подложните правоъгълници, които ще оцветим и така календариума ще придобие друг вид. Пътво отмествам един помоще правоъгълник с размери 80 х 50 милиметра, който ми определя полето в което мога да слагам информация.

Както вече знаете стандартният размер за джобен календар е 90 х 60 милиметра. Добре е да имате поне по 5 милиметра от всяка страна, в която да няма информация, за да не "избяга" след като се отпечата. Това определя и размера на правоъгълника с информацията да е 80 х 50 милиметра.

6. Преминавам в режим Enhanced. Отмествам и линийките, под дните от седмицата.

7. Разгрупирам веднъж подложките. Подложките са групирани по месеци, дни от седмицата и датите, по отделно. В моят случай, бях забравил да групирам дните от седмицата и го правя в последствие.

8. Оцветявам в желани цветове подложките. Групирам всички подложки.

9. Връщам останалата информация обратно надолу, със стрелката.

10. Годината 2012 се оказа под подложките. Изваждам я най-отгоре, като я селектирам и с десен бутон отварям контекстно меню. Избирам Order --> To Front Of Page. Може да експериментирате с оцветяването, както можете и контури да добавите на подложките.

11. Набързо връщам първоначалният вид на календариума, понеже това беше моят избор.

От тук може да изтеглите работни файлове за CorelDRAW версия 9.

Calendar-2012_Corel-9.cdr
Calendar-2012_Corel-9_Crv.cdr

В първия файл, можете да променяте и шрифта и размера на текстовете. Ползван е стандартен шрифт Arial. Вторият файл, текстовете са конвертирани в „криви” и можете само да ги оразмерявате, трансформирате и оцветявате. Експериментирайте на воля. Крайният файл, може да се даде за отпечатване, както на принтер, така и в печатница за офсетов печат.

Google+

Аквичоп.com - Джобно календарче 2012 година

Аквичоп.com - джобно календарчеВидео урок от Аквичоп.com как сами да си подготвите джобно календарче за офсетов печат. Урока е разделен на две, за лицевата страна и за задната част с календариума.
В този урок ще покажа как се прави лицевата страна със снимка за фон, добавена 2012 година и слоган, лого или име на фирма. В моят случай добавям името на сайта с урока.

Продължителност на видео урока: 3:04 минути.

1. Създавам нов документ с програмата Photoshop. Документа е с размери 96 х 56 милиметра. Резолюция 300 dpi /точки за инч/ - това е стандартна резолюция за печатни издания. Цветовата схема е CMYK – това е стандартът за отпечатване в печатница.

Стандартният размер за джобно календарче е 90 х 60 милиметра. Добавил съм по 3 милиметра от всяка страна за да може, като се обреже на точния размер да не „светне” бяло поле в някой край на календарчето. В някои печатници прибавката може да бъде и 2 милиметра, или друга.

2. В новия документ слагам чрез влачене от мерителната линия гайдове, с които си бележа полето за рязане. Гайдовете са на 3 милиметра от всяка страна, ако добавките са други, то и отстояното ще е различно.

3. Предварително съм избрал една нощна снимка на Габрово, която ще ползвам за фонова картинка. Чрез влачене с мишката я слагам в документа на календарчето.

4. Свивам снимката до размера на календарчето чрез трансформация, бързи клавиши Ctrl + T, центрирам я в документа.

5. С инструмента за въвеждане на текст, бърз клавиш Т, въвеждам 2012 година.

6. Дубликирам слоят с годината.

7. На долният слой с година, задавам Multiply и ефект Outer Glow – което ефект на сияние. Добавям и бял контур за да се открои от фона годината.

8. На горният слой с годината, който е с бял цвят, задавам прозрачност 20%. Така годината ще има съвсем бледо запълване. Връзвам двата слоя с годината. Трансформирам годината, малко ми се стори малка и затова я увеличавам с Ctrl+T.

9. Въвеждам адреса на сайта в нов слой и задавам прозрачност на 50% за да не е натрапчив. Вие можете да добавите слоган, лого или име на фирмата.

10. Съхрането документа в PSD файлов формат, ако решите да променяте нещо. Аз това не го направих!

11. Записвам файл за печат в TIFF файлов формат, от меню File --> Save As…, бързи клавиши Ctrl + Shift + S. Избирам TIFF файлов формат и пиша име на файла. Махам отметката Layers, за да запише календарчето на един слой, всичко обединено, за да няма проблеми при отваряне на файла за печат. Избирам LZW компресия за файла.

С това лицето на джобното календарче за 2012 година е готово. Така направеният файл, можете да го дадете в която и да е печатница, за да Ви го отпечатат. Имайте предвид, че повечето печатници предлагат минимум 300 или 500 броя да отпечатат. Месеците преди нова година, повечето печатници, събират от клиенти календарчета и когато се съберат достатъчно ги отпечатват. Така отпечатани в големи количествата, единичната цена на календарче е по-ниска спрямо печат на принтер.
Следва продължение...

Google+

Аквичоп.com - Фирмена бланка

Фирмена бланка на Аквичоп.comАко желаете да си направите сами фирмена бланка с програмата MS Word, и така да брандирате своите текстови документи, можете да изгледате видео урока от Аквичоп.com по-долу.

 Продължителност на видео урока: 1:15 минути.

1. Предварително правя картинка с формат А4 /стандартен лист/ с Corel DRAW, но можете да направите това с програма, която най-много Ви допада. В нея е информацията която ще се отпечатва на всяка страница от документа.

2. Създавам нов документ с MS Word, формат А4.

3. Избирам от меню Insert --> Page number Така отварям полето Header и затривам номерацията на страници, понеже не тя ми трябва.

4. Докато съм в това поле избирам Insert --> Picture --> From File и така вмъквам предварително направената подложна картинка. Картинката автоматично се свива до размера на полето.

Следва да направя подложната картинка с размер А4 и да я подравня в листа. Имайте предвид когато правите подложната картинка, че когато отпечатвате документа си, принтера не може да печата до ръбовете на листа. Затова е добре да предвидите да няма фонове или елементи по краят на листа. Най-добре е всички елементи да са поне на 5-7 милиметра навътре от ръба на листа.

5. Щраквам върху картинката два пъти с мишката. От отворилият се прозорец избирам „таба” Size, и въвеждам 100% за скалиране. Потвърждавам с бутона OK.

6. Отново щраквам два пъти върху картинката и отивам в Layout, задавам радиобутона на Behind text и щраквам бутона Advanced. От отворилият се прозорец задавам подравняване на картинката спрямо листа. Потвърждавам с бутона OK.

7. Остава само да задам полета за отместване на текста от всички страни за да не застъпа фирмените данни от бланката. Избирам File --> Page Setup. В моя случай задавам отместване от горе на 3,3 сантиметра.

С това фирмената бланка е готова и може да я запишете като шаблон и когато Ви е необходимо да я ползвате за основа на бъдещи документи.

Google+

Страница 1 от 7

Снимки от аквичоп

 • Скарата не прави никакъв аквичоп
 • Коментар: Еменски каньон - никакъв аквичоп за скарата :)
 • Аквичоп в Барселона_5
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - по време на празника на града.
 • Никополис ад Иструм_6
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм - главната улица на старото селище
 • Червени боровинки
 • Коментар: Червени боровинки - снимка по време на аквичоп до хижа Триглав в близост до водопада Кадемлийско пръскало.
 • Аквичоп в Лерида - изглед
 • Коментар: Изглед от квартирата на Аквичоп в Лерида.
 • дървен мост от аквичоп
 • Коментар: Екопътека "Видимското пръскало". Дървен мост към водопада.
Нагоре