Премеждие с пожарогасител

Аквичоп Габровски и премеждие с пожарогасител в казармата.

/По действителен случай/

Преди доста години и на Аквичоп Габровски, тоест на мен, ми се наложи да отбия военната си служба като по това време не се разминаваше на никое момче. Тогава срокът на казармата беше една година за завършилите средно образование. Някъде по средата на службата, едно денонощие бях сложен за дневален по парк. Тогава беше и премеждието, в което за първи път ми се наложи да ползвам пожарогасител и то не като учение или тренировка.

/Понеже разказа може да се чете и от неотслужили, ще давам по-подробни обяснения на някои думи/.

И така, следобед, малко след 15 часа застъпих дневален по парк. Парк се нарича машинният парк, или заграден участък от казармата, където се намират всички машини като танкове, самоходни гаубици, камиони и други подобни. Дневалният по парк стои в една стаичка, до която е порталът, през който се минава, за да се отиде от казармата в парка. Та тогава бях аз, като дневален по парк, дежурният по парк /този е военен на редовна служба/ и дежурният шофьор на влекач /отново войник като мен/.

Някъде след 17 часа ни съобщиха, че към нас ще прехвърлят самоходни гаубици от друго поделение. Тази машина е нещо подобно на танк, но основната разлика е, че не може да стреля в движение, ала е по-далекобойна от танка, ако не се лъжа над 20 километра.

Около 18 часа ни казаха, че пристигат на собствен ход от другият край на града и да ходим да отваряме вратите, за да влязат в парка. Аз и другият войник, отворихме вратите на портала и застанахме да ги държим, за да не се затворят. Тогава изпитах странно усещане, как асфалта под нас затрепери от ромолящите вериги на машините. Стори ми се, че направо прелитаха покрай нас, но като си направя равносметка, едва ли са вървели с повече от 40-50 километра в час, но усещането беше особено да минава толкова тежка верижна машина на метър от мен. Когато премина и последната машина, забелязахме, че от нейния ауспух, излиза освен пушек и странен огън. Дежурният ни нареди да грабваме кофпомпата /вид воден пожарогасител/ и да тичаме след самоходната гаубица да я гасим при нужда, когато спре.

Е, потичахме с другия войник сто-двеста метра с пожарогасителя, който впрочем се носи от двама, доста тежи и е неудобно да се бяга с него. :-)

Тогава нямах никаква представа за класове пожарогасители, а можеше да имаме вид, който е доста по лек и удобен за бягане с него.

Настигнахме машината доста след като спря, а и водача и /военен на срочна служба/, вече беше излязъл от нея.

Не знаех и нищо за какви видове пожари има, и как се гасят. Но за щастие, така и не ни се наложи да гасим нещо. Водача на машината ни каза да оставим да си гори и че няма нужда да гасим огъня.

Всъщност се оказа, че най-вероятно горят омаслени парцали, с които са чистили машината и са ги натъпкали в ауспуха. :-) Накрая само охладихме ауспуха с водния пожарогасител, все пак трябваше да го носим обратно, а е по-лек празен ;-).

Това беше първият ми случай, в който ползвах пожарогасител, но не и последният. Това обаче е тема на друг разказ, който може да напиша друг път.

Google+

Аквичоп.com и изборът на хостинг

За да притежавате свой собствен уеб сайт са Ви необходими две основни неща, без които не можете, това са домейн и хостинг.

Домейн – това е името, което се набира в браузъра, за да се види сайта.
Домейните могат да се разглеждат като безплатни - част от други големи сайтове, и платени – имена, които си избирате сами и си плащате ежегодно за това вие да ги ползвате.
Избора при домейните се свежда до това, коя фирма предлагаща домейни ще изберете. У нас всички хостинг компании предлагат и домейни. Затова моята препоръка е да изберете БГ компания, за да комуникирате с тях свободно и да нямате проблеми с плащания и евентуални документи.

Хост – това е мястото, разбирайте заделена за вас част от компютър, наречен сървър, където се намират файловете на Вашият сайт. При набирането на домейна Ви в браузъра се отварят именно вашите файлове от хоста.
Ако избора на домейн е въпрос на лично предпочитание, то избирането на хост е много важно за Вашият сайт. От правилния избор на хостинг компания зависи дали ще имате „главоболия" за в бъдеще със сайта си, или не.
За да изберете правилната хостинг компания, трябва предварително да имате представа от какво точно имате нужда.

1. Изберете местоположение на сървъра за файловете на вашия сайт.
Ако вашият сайт е предназначен основно да се разглежда в България, то трябва да изберете сървър, който е разположен у нас. Аналогично, ако сайта е предназначен да се разглежда в чужбина, то за предпочитане е файловете на Вашият сайт да са на сървър, разположен възможно най-близо до вашата аудитория.

2. Операционна система на сървъра.
Основните видове операционни системи, които се използват за сървъри са Unix, Linux и MS Windows. Поради липса на опит не мога да дам препоръки. В този случай моят избор зависи от интерфейса за управление на хоста, и аз предпочитам да използвам cPanel.

3. Вид на хостинг.
Повечето хостинг компании разделят своите услуги основно на:
- Споделен хостинг – най-евтин и предлага споделяне на ресурсите с други уеб сайтове разположени на един физически сървър.
- VPS – виртуални сървъри – при тях можете да разполагате сами с всичките ресурси на VPS, да избирате операционната система и използваните приложения.
- Нает сървър - разполагате с всички ресурси, избирате операционната система и приложенията. Имате възможност да предлагате на трети лица хостинг услуги. Най-скъп от описаните, но с най-много възможности.

4. Хостинг план.
От хостинг плана се определят параметрите за ползване, който ще Ви бъдат предоставени. Най-често споделеният хостинг се дели на три или четири в зависимост от предлаганите ресурси. Някои от наименованията са:
- Стандарт, старт, народен и други.
- Бизнес, Плюс, Евро и други.
- Премиум, Аванс и други.
- Ултра, Профи, Про и други.
Най-ниска цена и най-малко ресурси, както и брой възможни за хостване уеб сайтове имат първата група хостинг планове. С всяка следваща група се увеличават ресурсите и възможностите на споделеният хостинг.

Надявам се всичко по-горе да Ви е от полза при избора на качествена хостинг компания. Аквичоп.com би Ви препоръчал да ползвате някои от популярните и използвани у нас хостинг компании, като HOSTSEAN, Host Bulgaria и NS1. Разбира се има и много други хостинг компании и не забравяйте, че Вашият избор ще е от огромно значение за уеб сайта Ви.

Google+

Трети аквичоп спонсор

Здравейте от Атина,
Тук си прекарвам супер аквичоп на плажа, единственият недостатък е че пътувам 90 минути до там :(
 Както вече всички знаят състезанието се сдоби с трети и последен спонсор!
Всички трябва да добавят връзки в сайтовете си със следният код:
Пожарогасители
Лично аз вече го добавих!
Вече и наградите се очертават съблазнителни, затова напомням, че последният срок за включване в състезанието е 15-ти Август!

Разместване на позициите в Аквичоп

Към 27.06.2011 г. има разместване в Аквичоп класирането!
Аквичоп.com вече не е водач. Според резултатите на организаторите, водачът за 26.06.2011г. е Аквичоп.net
Спред днешните резултати /в моят бразузър/ класирането е:
1. Seoexam.com
2. Аквичоп.net
3. Аквичоп.com
4. Akvichop.com

Аквичоп вече с петима участници

Вече сме петима в аквичоп състезанието.
Добре дошъл на борда apock! ;)
Хайде още хора да се запишат, че "колкото повече - толкова повече", беша казал Мечо Пух.
продължава>

аквичоп - ден 2-ри

Днес е вторият ден от провеждащото се СЕО състезание с ключова дума аквичоп.
Имаме нов участник включил се в надпреварата на Аквичоп, пожелавам упех и на Ангел!
Надявам се да се включат и други интусиасти...

продължава>

аквичоп - ден 1-ви

Първият ден след старта на състезанието аквичоп, вече има индексирани страници от Гугъл. За жалост не са на участницитеEmbarassed

Снимки от аквичоп

 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • пейзаж_22
 • Коментар: Хубав пейзаж в парк от Аквичоп в Барселона
 • аквичоп в Габрово - фонтани
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - фонтаните на площада пред Община Габрово, на заден план "Културният дом".
 • ледник под Ботев връх
 • Коментар: Аквичоп до Ботев Връх. Ледник под върха, от тук се захранва Райското пръскало.
  Обърнете внимание на черната тениска с логото на Джумла! Wink
 • Янтра от високо
 • Коментар: Пейзаж от хълмовете край Янтра. Място за аквичоп и туризъм в дебрите на балкана.
 • Аквичоп до Тарагона - кеят
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - кеят
Нагоре